Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΧΡΥΣΑ ΜΗΛΑ



''Εισερχόμενος τις είς ένδον του ύδατος Σιλωάμ ζερβά είναι πόρτα κλεισμένη, ήν ανοίξας θέλεις εύρη δώδεκα οτάδες καί πολύ έν αυτοίς. Αποκάτω του Αβεσαλώμ στύλου έχει σπήλαιον κατά Γαβαών, ήτοι Μπιρ. Είσελθε πήχεις τριακοσίας και ευρήσεις. Φαίνεται καί η καμάρα καί πόρτα τού σπηλαίου''

Σημείωμα περί θησαυρών αγιοταφίτη μοναχού ανωνύμου.

Νικολάου Πολίτου '' Παραδόσεις '' τόμος β, σελίδα 1035





Άμα βρεθείς σ' ένα τέτοιο μέρος πρέπει λέει να προσέχεις, μπορεί να βρεθείς μπροστά σε πόρτες και πύλες αλλεπάλληλες, πρέπει να ξέρεις τα μαγικά λόγια για ν ανοίξουν τα θυρόφυλλα, να κουβαλάς μαζί σου το σιδερόχορτο που ξεκλειδώνει κάθε κλειδαριά, ίσως βρεις μπροστά σου μια κοπέλα καθισμένη σε θρόνο χρυσό μα άμα είσαι γκαντέμης θα συναντήσεις το φρουρό του θησαυρού, έναν δράκο που βγάζει φλόγες απ τις τρύπες τις μύτης του και σπίθες πετιούνται ανάμεσα απ τα δόντια του.
Μπορεί να συναντήσεις κάναν σκύλαρο μέχρι εκεί πάνω η κάνα φίδουκλα να σε κοιτά με τα σχιστά του μάτια καθώς η διχαλωτή του γλώσσα μαστιγώνει τον αέρα άσε που μπορεί να πέσεις και πάνω σε κάνα γρύπα που διψά για λίγη δράση καθώς τον έχει φάει η μούχλα τόσα χρόνια, να ψάχνεις που είναι το κεφάλι του και που η ουρά του, κι άλλα τρελά.

Καλό είναι να έχεις διαβάσει πρωτύτερα τη Σολομωνική που λέει κάτι παλαβά ότι δηλαδή πρέπει να βρεις έναν κόκορα δίχως ούτε ένα άσπρο πούπουλο, να περιμένεις την όγδοη μέρα της γέμισης του φεγγαριού, να του κρεμάσεις ένα κομμάτι από δέρμα αιγόκερου όπου κάτι χαρακτήρες διαβολικοί έχουν χαραχτεί κι άμα αντέξει όλο το βάρος να τον αμολήσεις. Όπου σταθεί και λαλήσει κι αρχίσει να σκαλίζει με τα νύχια του να σημαδέψεις το μέρος προτού το πτηνό ψυλιαστεί ότι θα το φάνε λάχανο και γίνει καπνός.

Άλλοι πάλι λένε ότι πρέπει να έχεις μαζί σου απομεινάρια από λαμπάδα της Ανάστασης, μαγικά ραβδιά και μαγικά ρολόγια, σφραγιδόλιθους που εικονίζουν μια γουρούνα με τα γουρουνόπουλα της, κώδικες και παλιά βιβλία γεμάτα σκόνη, συναξάρια και βίους αγίων, κάποια μπορεί να είναι αληθινά κι άλλα κίβδηλα, πρέπει να διαβάσεις επιγραφές σκαλισμένες σε βράχους, μερικές διαβάζονται από δεξιά προς τα αριστερά, καλό είναι να έχεις κι έναν Εβραίο μαζί σου, αυτοί λέει ξέρουν να διαβάζουν τις βούλες με τις οποίες έχουν σφραγίσει καπάκια και πλάκες.

Τώρα κάτι άλλα ανατριχιαστικά δε σου τα συνιστώ όπως για παράδειγμα να κόψεις το χέρι ή το πόδι σου και να ρίξεις λίγο αίμα τριγύρω μη τυχόν και γίνει άνθρακες ο θησαυρός, για να μη πούμε για σφαγές πουλερικών και σκύλων μαύρων  απ τους οποίους πρέπει να φας κάνα κομματάκι, όχι απαραίτητα ψημένο.

Είναι τέτοια η απληστία των ανθρώπων που σ' αφήνει κατάπληκτο αγρότες ανασκάπτουν τα χωράφια τους εκ βάθρων- άντε να το ξαναφτιάξεις μετά- αξίνες ακούγονται ν αντιλαλούν μέσα σε αρχαία θέατρα κι εκκλησιές, κασμάδες κοπανούν αλύπητα πέτρες και βράχια, παλιές προτομές κι αγάλματα ανατινάζονται μήπως κρύβουν μέσα τους χρυσάφι, άνθρωποι πέφτουν μέσα σε πηγάδια όπου λένε ότι έχουν ρίξει παλιά πεθαμένους, παπάδες πλεονέχτες σκοτώνουν τ αδέρφια τους για να τα πάρουν όλα, άλλοι έσφαξαν τράγους με κέρατα μακριά και στριφογυριστά και κάποιοι αναζήτησαν αίμα από βρέφη.
Σκιές φάνηκαν να θάβουν κάτι περίεργα σακιά μες στο σκοτάδι, κάποιοι περίμεναν μια παρασκευή του Μάρτη, τότε που λένε ότι τα στοιχειά βγάζουν τα φλουριά και τα μαλάματα στον ήλιο να λιαστούν, τα Σάββατα είναι καλές μέρες γιατί οι θησαυροί είναι αφύλαχτοι αυτή τη μέρα, άλλα και κάποιες ώρες τη Κυριακή τα δαιμόνια παίρνουν ρεπό και μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου άνετα.

Τώρα δεν πρέπει να είσαι ηλίθιος κι άμα δεις το όνειρο να καταλάβεις τη σημασία του γιατί καμιά φορά το χρήμα στον ύπνο σημαίνει θανατικό αλλά άντε να βρεις άκρη, τέλος πάντων σαν βρεις εκείνο το μέρος όπου φλόγες γαλάζιες αναδύονται και δεις μπροστά σου λεβέτια και λαγήνια κι αγγεία γυάλινα γεμάτα μασούρια κίτρινα και χρυσά πορτοκάλια και μήλα και κλαριά και δέντρα ολόκληρα από μάλαμα κι ασήμι ρίξε κάνα ρούχο απάνω τους για να έχεις την κυριότητα ολική η μερική θα σε γελάσω, πάρε λοιπόν ότι μπορείς και τρέχα φίλε μου, γίνε καπνός μη κοιτάξεις πίσω δε λέει, ότι είδες είδες, άστο να πάει στο καλό, μη πεις σε κανένα τίποτα, βούλωσε το καταραμένο το στοματάκι σου, κάνε κάνα καλό, δώσε κι σε κανέναν που δεν έχει, μη πέσεις με τα μούτρα και τα φας όλα, κρύψε και τίποτα δε ξέρεις τι γίνεται στο μέλλον.

 Kι όταν περάσουν τα χρόνια θα ΄χεις να θυμάσαι εκείνο το θέαμα το υπέροχο, τότε που μπήκες σ εκείνη τη κάμαρα τη θολωτή και το κορίτσι με τα ξανθά μαλλιά που έπεφταν σα δαχτυλίδια στους ώμους του και τα κάτασπρα δόντια, το κορίτσι εκείνο λοιπόν σου έκανε νεύμα να το ακολουθήσεις, ενώ εσύ σκεφτόσουν ότι για μια τέτοια γυναίκα στο διάβολο να πήγαιναν όλα τα χρυσάφια και τα διαμάντια και τ ασημικά της γης ολάκερης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΩΣΕΙ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ

«Ο οδηγός κλείνει τα μάτια όλη την ώρα !» του ψιθύρισε σκύβοντας η γυναίκα που καθόταν στο απέναντι κάθισμα, - « σοβαρά;»  είπε  αυτός και κ...